Home arrow Zadelmakerij
Zadelmakerij


Prijslijst

Reparatie, diverse vanaf 7,50
Singelstoot vervangen, kort15,00 per stuk
Singelstoot vervangen, lang20,00 per stuk
Navullen, synthetische wol25,00
Navullen, echte wol35,00
Navullen met passervice75,00
Leeghalen & opnieuw vullen schapenwol100,00
Leeghalen+vullen+passervice(2x)175,00
Leeghalen+vullen+lining aanbrengen+passervice(2x)225,00
(Lining is een extra laag foam waardoor de vulling langer meegaat en eventueel ontstane knopen worden opgevangen).

Reiskosten 0,20 ct per kilometer.


Vermoed je dat de zadelboom is gebroken:

Zadelboom controleren op breuken20,00
(dit bedrag wordt bij reparatie in mindering gebracht, of wanneer het zadel niet dicht gemaakt hoeft te worden).
Repareren boom, afhankelijk van de reparatie, vanaf40,00
Lassen kunststof boom bij breuken95,00
(5 jaar garantie, door wapening sterker dan voorheen).

Waarom en wanneer je zadel opnieuw laten vullen?

Na verloop van tijd gaat de vulling van het zadel samenklonten en verharden. Dit is voor het paard zeer onprettig en zelfs pijnlijk. De vulling van het zadel moet zacht en verend zijn om de klappen van jouw gewicht steeds te kunnen opvangen en verzachten.
Ga zelf eens met je vingers (met enige druk) over de kussen en voel of de vulling nog gelijkmatig is verdeeld over de kussens en of er geen harde knopen in zitten.

Indien er iedere dag gereden wordt, is het verstandig het zadel om de 2-3 jaar opnieuw te laten vullen en het om de 3 maanden na te laten kijken en eventueel te laten bijvullen.

De symmetrie van het zadel en de kussen is minstens zo belangrijk.
Tips om zelf te controleren of je zadel wel goed past:

Belangrijk:
voor dat je gaat controleren, zorg dat het paard vierkant staan, zoniet dan krijg je een vertekend beeld!

1. leg het zadel zonder dekje op de rug van je paard en voel hoe stabiel het zadel ligt. Schuift het makkelijk heen en weer, dan ligt het zadel niet goed.
2. leg 1 hand voor op het zadel en de andere hand op de achterzijde en druk de handen 1 voor 1 op het zadel. Als het zadel wiegt, dan past het niet goed.
3. Voel waar het schouderblad van het paard is. Er moeten 3 vingers tussen het zadel en het schouderblad passen. Doe dit aan allebei de zijden van het paard, omdat geen enkel dier symmetrisch is.
4. Voel waar de laaste rib loopt van het paard. Volg de rib naar boven tot aan de wervelkolom naar de laatste thoracale wervel. Het zadel mag niet voorbij deze laatste wervel liggen, omdat de rug daar zwakker is= het lumbale deel.
5. Houdt met 1 hand het zadel vast, en ga met je andere hand tussen de kussen en de rug door. Voel hoe gelijkmatig de druk van de kussen is op de rug van het paard. Als de druk ergens groter is, dan ligt het zadel niet goed. Doe ook dit weer aan allebei de kanten van het paard.
6. Voel met je hand tussen de schoft en het zadel of er voldoende ruimte is. Kijk of je kunt voelen of de schoft helemaal vrij ligt, ook dieper in het zadel, daar ontstaan vaak problemen als het paard een lange hoge schoft heeft. Let op: de ligging van het zadel verandert als er een ruiter opzit, controleer dit dan nogmaals er moeten dan nog 3 vingers tussen passen. Erg belangrijk, zeker bij een nieuw zadel omdat deze nog zakt!
7. Kijk met een zaklamp van achter tussen de kussen door. Het licht mag nergens onder het zadel door schijnen. Ook kun je hierdoor goed zien of de schoft dieper in het zadel wel vrij ligt en of er voldoende wervelvrijheid is tussen de kussen, dit moet zeker 3-4 vingers zijn. Kijk meteen of het zadel recht op de rug ligt.
8. Controleer of het zadel in balans ligt. Neem een meter of 3 afstand en kijk of de zitting van het zadel evenredig loopt het de bodem. Ook kun je het zien of het zadel in balans ligt door een pijpje of knikker op de zitting van het zadel te leggen. Als het zadel goed ligt, rolt het naar het balanspunt. Aan de manier waarop de beugels naar beneden hangen, kun je ook veel zien. Ze moeten recht naar beneden hangen, zoniet, dan ligt het zadel niet in balans.
9. Controleer of de boom wel de juiste breedte heeft door 1 zweepje langs de boom te laten lopen en 1 zweepje langs het schouderblad. Beide zweepjes moeten nu evenredig lopen.


Natuurlijk is niet alleen belangrijk dat het zadel je paard past, het is minstens even belangrijk dat jij goed in het zadel past.

- Je broekmaat is een aardige indicatie voor de zitmaat van je zadel, maar belangrijker nog is de lengte van je bovenbeen. Hierin zul je je toch moeten laten voorlichten door iemand met kennis en diverse zadels uit proberen.
Let daarop, want een te groot zadel zorgt voor een stoelzit waardoor je altijd achterblijft bij de bewegingen van het paard.
- Voel terwijl je in het zadel zit, met je hand tussen de lepel van de boom en je billen, er moet daar nog voldoende ruimte tussen zitten voor je hand. Aan alle zijden moet je zeker 5 cm ruimte hebben. Zoniet dan is het zadel te krap voor jou.
- Laat iemand anders van achter kijken of jij wel recht in het zadel zit. Het kan zijn dat het zadel scheef is.
- Voel of het zadel in balans ligt. Als het zadel te wijd is, kan het zijn dat jij voorover duikt.
- Controleer of de beugelophanging op de juiste plaats zit door je voeten uit de beugels te halen. Je enkel moet nu tegen de beugel aanvallen.